Tippek, hasznos tanácsok

 • 2017. OKTÓBER 24.

  Az úszás hatásai a szervezetre

  Az úszás hatásai a szervezetre
  Az úszás hatásai talán az egyik legpozitívabbak az összes sportág közül. Magyarországon az úszás gyökerei az 1800-as évekre vezetnek vissza, és mindmáig az egyik legeredményesebb sportág.

  A futáshoz vagy kerékpározáshoz hasonlóan ez is állóképességi sport, és sem nemhez, sem korhoz, sem edzettségi állapothoz nem köthető – ajánlott mindenki számára!

  Az úszás sok dologban különbözik a szárazföldi sportágak mozgástechnikáitól, és számtalan pozitív élettani hatása van – emiatt ajánlják olyan gyakran az orvosok is!

  Az úszás pozitív hatásai

  • Az úszás az edzőteremben végzett testmozgásnál 12-szer hatásosabb, hiszen megmozgatja a test összes belső izmát, emellett fejleszti az állóképességet és növeli a mozgékonyságot.

  • Úszásnál figyelni kell a légzésre: ez az egyetlen sport a világon, amely légzésszabályozásra kényszerít – emiatt a légző szervrendszer is fejlődik.

  • Az úszás hatásai között megemlítendő, hogy fejleszti és gyorsítja az anyagcserét, a szív-és érrendszer működését képes pozitívan befolyásolni, melynek következtében javul a szövetek és sejtek oxigén-ellátása.

  • Az úszás fokozza a szellemi teljesítményt, a kiváló iskolai teljesítmény főleg gyermekkorban tűnik ki.

  • Fogyókúrázóknak is ajánlott, hiszen az úszás hatásai közt kiemelkedő, hogy az emberi szervezet 500-700 kalóriát éget el óránként úszás közben.

  • Úszás során nyúlnak az izmok, a gerincnek stabilitást biztosít.

  • Az úszás asztmás betegek számára a tünetek enyhítésére ajánlott, hiszen jótékony hatása van a légzésszabályozásra.

  • Csontritkulás esetén az úszás javítja az ideg-izom koordinációt, segít megelőzni a csonttöréseket.

  • Úszás során a sportsérülések valószínűsége elenyésző.

  Miért érdemes a gyerekeket már fiatalon beíratni úszásoktatásra?

  A fiataloknak valószínűleg még kevés rossz tapasztalatuk vagy emlékük volt a vízzel kapcsoltban, ezért az úszáshoz való hozzáállásuk még könnyen formálható. Bátrabbak, kisebb a félelemérzetük és gyorsabban tanulnak, mint azok, akik idősebben kezdenek neki az úszás módszereinek elsajátításához. Fiatal korban könnyen kialakul a kötődés az oktatóval, így feltétel nélkül megbíznak benne, aki pedig játékokkal és ügyességi feladatokkal tudja a kicsiket motiválni, így nem érzik a feladat komolyságát.

  A különböző úszásfajták hatásai

  Gyorsúszás hatásai: Jótékony hatása van a belső szervekre, fenékre és a vállakra. Eredmény: 206 kalóriát égethetsz el vele 30 perc alatt.

  Hátúszás hatásai: A leghatékonyabb edzés az egyenes, és az összetett hasizmokra. Eredmény: 206 kalóriát égethetsz el vele 30 perc alatt, normál tempóval.

  Mellúszás hatásai: Látható eredményeket érhetünk el a fenék, a térdinak és a végtagok terén. Eredmény: 295 kalóriát tudsz vele elégetni 30 perc alatt, normál tempó mellett.

  Pillangóúszás hatásai: Jó hatással van a belső szervekre, a vállakra és a hátra. Eredmény: 324 kalóriát égethetünk el vele 30 perc alatt, normális tempó mellett.”

  Forrás: https://mitsportoljak.hu/uszas-hatasai/
Close
Ugrás az oldal tetejére