Tippek, hasznos tanácsok

 • 2017. MÁRCIUS 01.

  Miért olyan jó nekünk az úszás?

  Miért olyan jó nekünk az úszás?
  Minden mozgásformának megvan a maga előnye. Ám az úszás néhány fontos vonásban minden más aerob  sporttól különbözik.

  Először is egyszerűen azzal, hogy vízbe merülünk, a csontjaink és az izmaink megszabadulnak a gravitáció bilincsétől – mondja dr. Hirofumi Tanaka, a Texasi Egyetem professzora, és a Szív- és Érrendszeri Kutató Laboratórium igazgatója.

  Emiatt az úszás ideális mozgásforma az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknek, akiknek mindenféle túlterheléssel járó edzés gyötrelmesen fájdalmas. Dr. Tanaka kutatása szerint, akik ilyen betegségben szenvednek, az úszás csökkenti az artériák merevségét, ami a szívbetegségek egyik kockázati tényezője. A professzor további kutatásai azt is kimutatták, hogy az úszóedzések csökkentik a magas vérnyomásos betegek vérnyomásértékét. A víz hűsítő hatása és felhajtóereje kellemes érzést nyújt a túlsúlyos vagy elhízott személyeknek, illetve azoknak is, akik számára a nagyobb erőkifejtést igénylő aerob edzések, mint például a gyors futás túl kimerítő vagy kényelmetlen lenne – mondja dr. Tanaka.

  Tévedés ne essék: a szervezetünk keményen dolgozik, amikor vízben vagyunk. A víz sűrűbb a levegőnél, tehát a vízben való mozgás nagyobb külső nyomást gyakorol a végtagjainkra, mint a vízen kívüli mozgások, mutatta ki a kutatás. Mi több, ez a nyomás egyenlő arányban oszlik el a testfelületen, és nem koncentrálódik a térdünkben, a csípőnkben vagy a testünk más pontjain, ahol a testedzés során a gravitáció miatti terhelés összpontosul.

  Az úszás közben történő levegővételi technika is sajátos - mondja David Tanner, aki az Indianai Egyetem kutatója, és ezt erősíti meg egy úszásról szóló szakkönyv is. Futás vagy kerékpározás során a belégzés felületessé, míg a kilégzés erőltetetté válhat. „Ez pont fordítva van az úszásnál” – mondja Tanner. „Gyors és mély a belégzés, és lassú a kilégzés.” Mivel a fejünk a víz alatt van úszás közben, ez a légzést jó irányba befolyásolja, hisz erősíti a légzőizmokat – mondja Tanner. „Ez a légzési mód visszatartja az alveolusokat – ezeket a milliónyi pici ballonszerű struktúrákat, amelyek megtelnek, illetve kiürülnek a levegővétel közben – az összeeséstől, illetve az összetapadástól.”

  Ezenkívül ki nem szeretné, ha olyan lenne a teste, mint egy úszóé? Az úszás jobban megmozgatja a szervezet összes nagyobb izomcsoportját, mint bármilyen más kardio edzés. „Például futás vagy biciklizés közben leginkább a testünk alsó izmait használjuk” – teszi hozzá Tanner. Az úszás nemcsak a lábainkat veszi igénybe, hanem a felső testet és a törzset is – különösen a hátunk közepén lévő izmokat, illetve a tricepszet, a felkar hátsó izmait. „Ránézünk egy úszó testére, és látjuk, hogy milyen csodálatosan fejlettek a felső testének izmai” – tette hozzá Tanner.

  Végül a hátunknak is haszna van az úszásból. Ekkor ugyanis az edzés során vízszintes helyzetben van a testünk – ezzel szemben minden más aerob sport során egyenesen, függőleges pozícióban van a testünk – és ez ideálisan ellensúlyozza az íróasztal vagy a gépkocsi volánja felé görnyedést. „Úszás közben nem kerül olyan jelentős terhelés a hátunkra, mint például futás során, és ahelyett, hogy enyhén előre görnyednénk, mint ahogy a biciklizés közben tesszük, a hátunk enyhén hátrafelé feszül, az ellenkező irányba” – magyarázza Tanner. Ez javítja a testtartást, és megelőzi a hát sérüléseit és fájdalmát, amely az ülő életmód miatti hosszú megfeszülés miatt alakulhat ki.

  Ennek a mozgásformának más aerob sportokhoz képest erősebb az élettartam-növelő, szívvédő és hangulatjavító hatása is. Emellett pedig jó szórakozás is, ami szintén számít. „Az emberek általában jobban szeretnek úszni, mint futni vagy kerékpározni” – mondja dr. Tanaka. Míg akik kipróbálnak egy új mozgásformát, azoknak a fele néhány hónap után abbahagyja, addig akik úszni kezdenek, jobban ragaszkodnak ehhez a mozgásformához – teszi hozzá a professzor.

  Ha úszni kezdünk, akkor - Tanner tanácsa szerint - lassan fogjunk hozzá. „Ne akarjunk túl korán túl sokat teljesíteni, és koncentráljunk a helyes technikára” – mondja. Próbáljunk meg segítséget kérni egy úszó oktatótól, ha nem is lesz olyan formális edzőnk, mint egy úszóedzésre járó gyermeknek. „Ha nem szoktunk hozzá az úszáshoz, akkor nehezen tudunk ellazulni a vízben” – mondja. Az idegesség és a feszültség lerontja a sport előnyeit.

  Kezdjük 30 perces edzésekkel heti három alkalommal, és ne feledjük el a gyakori pihenőket. Tanner szerint „könnyedén fel kell építeni az edzésprogramot, mint egy futóedzésnél.”

  Forrás: http://szivderito.hu/hirek/sport/miert-olyan-jo-nekunk-az-uszas
Close
Ugrás az oldal tetejére